[:nl]Op zoek naar fairtrade cocaïne? Dan moeten we je teleurstellen: fairtrade coke bestaat niet.

De productie en handel in cocaïne veroorzaken wereldwijd problemen. Achter een lijntje coke schuilt veel bloed, geweld, corruptie en ecologische destructie. Is een half uur plezier dat waard? De decennialange durende war on drugs heeft gefaald: de vraag naar cocaïne is onverminderd gebleken en de smokkellanden die op de route naar Europa en Noord-Amerika liggen, kampen nog steeds met hoge criminaliteit. Mede door het drugsgeweld bevinden zich in Latijns-Amerika 41 van de 50 ‘s werelds gewelddadigste steden. Mexico is in 2016, op Syrië na, het land met het hoogste moordcijfer.

Stichting Fairtrade Coke is opgericht om mensen te informeren over de herkomst van de cocaïne. Verder bieden we een platform voor experts, beleidsmakers en andere geïnteresseerden om mee te denken over het verbeteren van de situatie en het zoeken naar constructieve alternatieven.

80% van de totale marktwaarde van cocaïneproductie wordt geconsumeerd door Europa en de VS maar Zuid-Amerika en West-Afrika betalen hiervoor de hoogste tol, op sociaal, politiek, economisch en ecologisch vlak.

De belangrijkste gevolgen van cocaïnehandel zijn geweld en corruptie.

Geweld: Cocaïne is een illegaal product. Anders dan bij legale producten hebben illegale producten geen bestaansrecht en zijn niet rechtsgeldig. Afspraken die worden gemaakt kunnen dus niet via het rechtssysteem worden beschermd. Contracten hebben immers geen nut. Op de onderhandelingen waar veel geld bij komt kijken, staat dus veel druk. Als contracten niet rechtsgeldig zijn, is geweld een manier om overeenkomsten af te dwingen. Ook concurrentie wordt met geweld uit de weg geruimd.

Steden in Zuid-Amerika, zeker in de landen op de route naar het Westen, zijn de gevaarlijkste van de wereld en kennen de hoogste moordcijfers: steden in Honduras, Venezuela en Mexico bijvoorbeeld. In Mexico zijn tussen 2007 en 2014 meer dan 164.000 mensen vermoord.  Dit zijn meer moorden dan dat er doden vielen in Afghanistan en Irak bij elkaar opgeteld tijdens de Amerikaanse bezetting.

Corruptie:  Overheidsfunctionarissen, douaniers, rechters, advocaten worden omgekocht om cocaïne van A naar B te krijgen. Hun functie -het beschermen van burgers en de samenleving- gaat hiermee verloren. Het geweld wordt ook nog eens ernstiger omdat het rechtssysteem niet functioneert. Hierdoor kunnen onschuldige burgers niet terugvallen op een betrouwbaar rechtssysteem. Het geweld in deze landen kunnen we niet los zien van de vraag naar een illegaal product.[:]

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial
Facebook
Facebook
INSTAGRAM
LinkedIn